Hoe is ons haar opgebouwd?

Hoe is ons haar opgebouwd?

Haar, wij zijn er dagelijks mee bezig en het is één van de meest aanwezige onderdelen van ons lichaam.

Maar wat weten wij eigenlijk van ons haar? Hoe is het bijvoorbeeld opgebouwd?

In deze blog geven wij antwoord op deze vraag. Zo weet jij meer over jouw haar en daarmee hoe jij het optimaal kan verzorgen.

Laten wij beginnen met de haren zelf. Een haar bestaat uit een haarschacht, het zichtbare gedeelte dat uit de huid komt, en een haarwortel.  Elk onderdeel heeft een eigen doel en is daarmee belangrijk voor de gezondheid van het haar.

De haarschacht bestaat zelf uit drie lagen; de schubbenlaag aan de buitenkant, de schors en de merg als kern. De haarwortel zit vast in de huid in een haarzakje.Het haarzakje is eigenlijk een deel van de opperhuid en bestaat uit drie lagen; een buitenste schede, een binnenste schede en een bindweefsellaag. Een enkele haar bestaat uit verschillende stoffen; koolstof, zuurstof, stikstof, waterstof en zwavel en gemiddeld uit 10% water.Het hoofdgedeelte is keratine, voor zo’n 85%.

de opbouw van ons haar

De lagen van ons haar

Wij kijken verder naar de verschillende lagen van het haar. De buitenste laag is de schubbenlaag, ook wel de cuticula genoemd. Deze laag is vrij dun en kleurloos en bestaat uit ongeveer 6 tot 10 lagen dakpansgewijze schubben die over elkaar liggen. Het doel van de schubbenlaag is om de schors te beschermen.

De schors/vezellaag, oftewel de cortex, is de middelste laag. Het is de dikste laag van het haar en verantwoordelijk voor de kracht, elasticiteit en de textuur van het haar.Het is licht elastisch en kan water opnemen. Wordt het haar nat, dan verandert deze tijdelijk van structuur. Het haar wordt dan steiler en langer en neemt zijn oorspronkelijke vorm weer aan als het droog wordt.In deze laag wordt ook melanine aangemaakt, die de natuurlijke haarkleur bepaalt.

De binnenlaag is het merg, oftewel de medulla, en bestaat uit zachte keratine.

haar opbouw

De opbouw van het haarzakje

Het haarzakje is niet direct te zien, maar is evengoed belangrijk voor jouw haar. Een haarzakje bestaat uit drie lagen.

De buitenste schede is een deel van de opperhuid. Deze bestaat uit levende cellen waaruit nieuwe cellen worden aangemaakt door celvermeerdering.

De binnenste schede is een 2 of 3 dikke cellen laag die bescherming biedt aan de haarmatrix, de kern van de haarwortel.

De bindweefsellaag is een deel van de lederhuid. Deze bevat vele bloedvaatjes en zenuwen en bevindt zich gebundeld onder aan het haarzakje.De bloedvaatjes zorgen ervoor dat er voedingstoffen naar het haar gaan. De bindweefselvezels gaan in de lederhuid over en zorgen ervoor dat de haarwortel stevig in de huid zit.

De waarde van gezond haar

Gezond en goed onderhouden haar én hoofdhuid zijn dus heel belangrijk. Zo zorg jij er namelijk voor dat de haarzakjes in de beste conditie kunnen blijven, die vervolgens weer bijdragen aan gezonde haargroei.

Ook is het belangrijk om te zorgen dat haar vanaf begin af aan goed gevoed wordt. Dit is om te voorkomen dat de schubbenlaag beschadigd kan raken. Hoe meer beschadigd, des te opener de schubben gaan staan. De natuurlijke bescherming raakt dan verloren en zo verliest haar zijn hydratatie en stevigheid.

Zwakker haar of beschadigingen kunnen ontstaan door huidklachten, tekorten aan vitaminen, mineralen, ziekteperiodes of het gebruik van onjuiste en onnatuurlijke producten. Overigens kunnen stress en een onevenwichtig dieet ook haarbeschadigingen veroorzaken. Deze beschadigingen uiten zich bijvoorbeeld in hoog poreus, klittend haar, gespleten haarpunten en roos.

exceem hoofdhuid  gespleten haarpunten
Eczeem en Psoriasis

Gespleten punten en witte bolletjes (versleten schubbenlaag)

 

Wil jij deze haarproblemen voorkomen? Begin dan vandaag nog met een goede verzorging van jouw haar. Kies voor kwaliteitsproducten en maak kennis met ons assortiment.

Ons concept is gericht op het voeden van het haar van binnenuit. De producten zijn zorgvuldig ontwikkeld met het recept om voeding binnen het haar te krijgen en zo de versteviging en hydratatie te herstellen en te ondersteunen.

voor en na behandeling met deheb restultaat deheb haarverzorging 
Voor en na Voor en na

 

 

Heb je een vraag? Stel ze gerust aan ons team!

Jouw haarverzorging in goede handen

Back to blog