Hoe groeit mijn haar en wat is de functie van mijn haar?

Hoe groeit mijn haar en wat is de functie van mijn haar?

Gezond haar, dat is onze missie en daar zijn wij dagelijks mee bezig. Daarnaast willen wij onze klanten graag meer kennis geven over het haar.

Want weet jij bijvoorbeeld hoe haar groeit en wat de functie is van ons haar?

In deze blog vertellen wij jou er meer over.

Onze haren groeien, vallen uit en groeien weer opnieuw. Deze levenscyclus van een haar gebeurt in 3 fasen. Elk haar groeit uit een eigen haarzakje. Het haarzakje bevat het levende deel van jouw haar. Wat wij zien, is eigenlijk ‘’dood’’ en bevat geen zenuwen. Dat is maar goed ook! Anders zou een kappersbezoek niet meer zo’n ontspannen momentzijn.

Groei van het haar

Haar groeit in drie fasen;

  • De groeifase(anagene fase) duurt ongeveer 2 tot 6 jaar. In de haarmatrix (kern van de haarwortel)worden voortdurend nieuwe cellen gemaakt.
  • De overgangsfase(katagene fase) duurt ongeveer 2 weken. Het haar raakt los van de haarpapil onderin het haarzakje.
  • De rustfase telegone fase) varieert van 3 tot 4 maanden. Voorbereidingen voor de groei van een nieuwe haar worden in deze periode gemaakt. Aan het eind van deze fase, duwt het nieuwe haartje het oude haar eruit.

Dit proces van de haarcyclus kan tussen de 12 tot 20 keer herhalen gedurende jouw leven.

de haargroei cyclusWist jij dat?
Mannen over het algemeen meer haren hebben dan vrouwen;  mannen wel tussen de 150.000 tot 180.000, vrouwen tussen de 130.000 tot 150.000. Van de 100.000 tot aan 150.000 bevindt ongeveer 10 tot 15% zich in de rustfase.

Functie van het haar

Ons haar heeft vele functies. Naast een modieuze, sociale of persoonlijke uiting die er bij komt kijken, zijn er misschien een paar andere functies die jij over het hoofd hebt gezien.

Onderaan de haarzakjes bevinden zich spieren die samentrekken bij blootstelling aan kou of bijvoorbeeld als reactie op angst of schrik. Door deze samentrekking zorgen de spieren voor rechtopstaande haren. Het is een natuurlijk reactie van het lichaam om warmte vast te houden en om de lichaamstemperatuur te regelen.

En als reactie op angst, kan deze functioneren als een waarschuwing op gevaarlijke situaties. Het hoofdhaar kan ook enige bescherming bieden tegen eventuele letsels bij ongelukken.

Haren in neusgaten en oren houden grotendeels stoffen van buitenaf tegen. Wenkbrauwen en wimpers zorgen dat vloeistoffen niet gemakkelijk in de ogen kunnen komen, zoals regen of zweet.

Haarkanalen functioneren als medium om talg (vetrijke stof) van talgklieren te verdelen over huid en haarzakjes om deze natuurlijke hydratatie te bieden.

Zo zie jij dat jouw haar verschillende functies heeft en dat een goede verzorging essentieel is.

Ons assortiment bestaat uit natuurlijke haarverzorgingsproducten die jouw haar mild reinigen, voeden en hydrateren. Op deze manier kan jouw haar op een gezonde manier groeien en optimaal functioneren.

mooie verzorgde krullen

 Nog meer te weten komen over jou haar en de verzorging ervan? Volg ons op Instagram en houd onze blog in de gaten of stel gerust je vraag aan ons team!

Back to blog